Boya çeşitleri nelerdir?
Boya uygulandığı alanı film gibi kaplayan içeriğinde renk pigmentleri olan koruyucu ve renklendirici akışkan bir malzemedir. Boyaların içeriğindeki maddelerin yapılarına göre kullanım alanları ve uygulama şekilleri farklılık gösterir. Boyalar renk pigmentlerinin yanında içeriklerine uygun çözücü malzeme kullanımı ile de sınıflandırılır.
Su bazlı boyalar su ile inceltilirken yapıları daha seyreltilmiş bir hale dönüştüğünden yüzey tutuşları azalır. Nefes alabilen bir inceliğe kavuşan su bazlı boyalar sıvası olan düz zeminlerde uygulanırken demir konstrüksiyonlar, şap ve ahşap gibi malzemeler için uygun değildir.
Silikon boyalar içeriğine eklenen silikon ile yüzey tutumu arttırılırken mükemmel bir yapışma özelliği kazanır. Mat, yarı mat gibi çeşitleri olan silikonlu boyalar iç mekan ve dış mekan uygulamalarında kullanılabilirler. Silikon bazlı boyaların yüzey tutuşu duvarın nefes almasını engellerken kaygan pürüzsüz bir yüzey oluşturur.
Saten boyalar pürüzsüz, parlak yüzeyleri renk seçenekleri ve silinebilir özelliği ile dikkat çeker. Saten boyaların kalitesi için uygulanacakları yüzeyin ön hazırlıkları çok önemlidir. Pürüzsüz bir alçı zemin üzerine uygulandığında mükemmel sonuçlar veren saten boyalar uygulandıkları alana kattıkları şıklık ile sıklıkla tercih edilirler. Saten boyaların uygulama aşamalarının zorluğu ve uygulamada gerçekleşecek kusursuz işçiliğin boya kalitesine yansıması sebebi ile kesinlikle uzmanlar tarafından uygulanmalıdır.
Yağlı boyaların en eski boya çeşitlerinden olup bulunduğumuz her alanda sık sık karşımıza çıkar. Tiner ile inceltilen yağlı boyalar ağır yapısı sebebiyle doğru oranlarda inceltildiğinde efektif kullanılabilir. Duvarların yanında ahşap, demir, şap gibi malzemeler üzerine de uygulanabilen yağlı boyaların kullanım alanları geniştir. Yağlı boyalar uygulama öncesinde uzun hazırlıklar gerektirmez. Yağlı boyaların uygulama sonrasında birkaç gün süren bir kuruma zamanları vardır ve bu süre içerisinde koku yayamaya devam ederler. Tamamen kuruyan bir yağlı boya en kolay silinen boya çaşidine dönüşür. Kolay silinme özelli ile okullar, hastaneler gibi yapılarda sıklıkla kullanılır.